Вступ до книги Малахії

Під керівництвом Зоровавеля до Єрусалиму повернулися перші переселенці. Пророки Аггей та Захарія надихнули їх до того, щоб знову відбудувати храм (516 р. до н.е.). Наступну групу переселенців привів книжник Єздра. Він був гарним вчителем Біблії. Під час тяжкої боротьби він Словом Бога укріпив віру людей.

Через 13 років (445 р. до н.е.) цар Персії дозволив Неємії повернутися до Єрусалиму. Неємія відбудував міські мури та провів державні реформи. Він допомагав бідним та боровся проти змішаних шлюбів. Цар Персії назначив його обласним головою Юдеї. Ще не на довго Неємія повернувся до Персії, але потім назавжди залишився в Єрусалимі. Приблизно в цей же час жив та проповідував слово Бога пророк Малахія. Він підтримав політику, яка проводилась Неємією.

Ім’я Малахія значить “мій посланець”. Пророк використовував стиль діалогу, щоб посилити своє послання. Він проголосив Божу любов. Люди, котрі повернулися до Єрусалиму, зіткнулися з труднощами піонерського життя. Їм потрібно було знову впевнитись в любові Бога. Малахія проголосив, що день Господній обов’язково прийде.

Пророк закриває останню книгу Старого Заповіту очікуванням приходу Господа та Його попередника - Івана Хрестителя.

Відносини любові зневажені

Малахія 1:1-14

(11): Бо від сходу сонця й аж по захід його звеличиться Ймення Моє між народами, і кадиться в кожному місці для Ймення Мого дар чистий, бо звеличиться Ймення Моє між народами, каже Господь Саваот

1. “Я вас покохав” (1-5)

Після повернення з вавилонского полону ізраїльтяни багато страждали. В стражданнях багато хто зневірився в любові Бога. Вони казали: "ми не відчуваємо любові Бога". На це Бог їм відповів: "Чи ж не брат Ісав Якову?... Я Якова був покохав, а Ісава зненавидів, і зробив його гори спустошенням, а спадок його для шакалів пустині". Бог виявив свою любов тим, що спас Свій народ від знищення, повернув їх додому і тепер вони відбудовують свою країну, а Бог благословляє і захищає їх. На відміну від них, потомки Едома, що гордо проголошували: "Ми зруйновані, та знову збудуємо руїни", не будуть мати успіху. Бог визнав їх безбожниками і оголосив вирок: вони будуть остаточно знищені. Ізраїль, хоча багато страждав, але Бог полюбив їх і використовував їх страждання, щоб зробити їх святим народом та царством священиків.

2. Принесіть Богу найкраще (6-14)

Тепер Бог звинувачує священиків в тому, що вони зневажають Його ім'я. "Шанує син батька, а раб свого пана; та якщо Я вам батько, де пошана Моя? А якщо Я вам пан, де страх передо Мною?" Зневага проявлялася в тому, що люди приносили в жертву кволих та кульгавих, непотрібних їм тварин, а священики дозволяли їм це робити. Це було зле перед Богом. Такі жертви приносять не благословення а прокляття. Однак пророк дивиться в майбутнє. Настане час, коли люди всіх народів будуть шанувати та славити ім’я Господа та поклонятися Йому (11,14).

Молитва:Господь, допоможи мені вірити в Твою любов, приносити Тобі своє серце та саме найкраще з того, що в мене є.

Одне слово:Принесіть Богу любов та чистоту

login:
password: