Вступ до книги пророка Єзекіїля

Єзекіїль був сучасником пророків Єремії та Данила і служив священиком. Перша хвиля Вавилонського вторгнення в Юдею в 605р. до н.е. призвела до того, що Данило став служити при дворі царя Навуходоносора. Коли вавилоняни захопили Єрусалим вдруге в 597р. до н.е., то багатьох забрали в полон. Одним із них був Єзекіїль. Єремія залишився в Єрусалимі, щоб служити людям аж до часу остаточного зруйнування міста в 586р. до н.е. Вавилонський полон закінчився в 539р. до н.е., коли перський цар Кір завоював Вавилон. Бог покликав Єзекіїля стати Його пророком, коли той ще був у полоні. Переселенці надіялися колись повернутись до Єрусалиму і поклонитись Богу в Його храмі. Боже послання до них через Єзекіїля було дуже простим: "через свої гріхи Юда та Єрусалим будуть понищені". Проте Божа надія на Його народ не згасла. Бог вирішив посоромити Свій народ за їхні гріхи, але той залишок народу, який Він врятує, ніколи не забуде Божу милість і зробить своє серце м'яким (Єз.11:19). То були часи болю та відчаю для переселенців. Але замість того, щоб сумувати, думаючи про свою загибель, вони мали терпляче очікувати Божого звільнення і зцілення. Розділи 1-24 говорять про Божий суд проти Єрусалима; 25-32 – про Божий суд проти семи народів; 33-48 – про надію для всіх народів – прихід Месії.

Видіння Єзекіїля та його покликання

Єзекіїль 1:1-2:9

(2:4,5): А ці сини, що Я посилаю тебе до них, зухвалого обличчя та твердого серця. І ти скажеш до них: Так говорить Господь Бог! А вони чи послухаються, чи занехають, бо вони дім ворохобний, то пізнають, що пророк був серед них

1. Видіння Єзекіїля (1:1-28)

Єзекіїль був одним із вавилонських полонених, тому його серце було сповнене суму. Однак він побачив прекрасне видіння Божої слави. До нього летіли дивовижні живі колісниці, високо над колесами сиділи живі істоти, а над ними людина, сповнена сяйва, і трон із сапфіру. Бог не сидів в єрусалимському храмі; разом із Своїми колісницями Він прийшов до цих полонених. І Єзекіїль впав перед Ним на своє лице.

2. Покликання Єзекіїля (2:1-9)

Дух увійшов в Єзекіїля і звів його на ноги. Бог покликав Єзекіїля стати учителем Біблії для полонених. Не дивлячись на те, що вони були вперті та бунтівні, Єзекіїлю не можна було боятися їх. Він мав бути безкомпромісним і покірним. Єзекіїль мав говорити Боже слово. Незалежно від того, слухали його чи ні, люди мали знати, що проміж них був пророк. Бог дав йому сувій, в якому було написано пісні плачу, стогін та горе.

Молитва:Господи, допоможи мені здіймати голову і бачити видіння Твоєї слави в часи суму та проблем. Допоможи мені з готовністю говорити Твоє слово грішному народу.

Одне слово:Подивись догори на Божу славу

login:
password: