Привчай юнака до дороги його

Приповісті 22:1-29

(6): Привчай юнака до дороги його, і він, як постаріється, не уступиться з неї.

1. Добре ім’я ліпше за велике багатство (1-16)

Наставити юнака на праведну дорогу значить виховати в ньому правильну систему цінностей. Мати добре ім’я набагато цінніше, ніж велике багатство (1). Ми не маємо зневажати один одного, тому що всіх нас створив Господь. Ми маємо навчити наших дітей покірності та страху перед Богом (4), також працелюбності (13), милосердю (9), чистоті серця (11,14), мудрості (3,16). Ми маємо виховувати дітей (15). Будь хто може знайти причини для ліні (13), але Господь цього не благословляє.

2. Щоб надія твоя була в Господі (17-29)

В віршах 17-21 автор пише ціль, з якої він пише настанови. Це для того, щоб ми мали надію в Бозі. Коли ми серцем приймаємо настанови Бога, вони берегтимуть нас в наших шляхах. В віршах 22-29 є декілька конкретних порад, що приємно Господові. Ми не маємо грабувати незаможнього, тому що Господь судитиметься за нього (22,23). Ми маємо бути обачними в виборі друзів, щоб не навчитися від них шляхам нечестивих (24,25). Ми не маємо легковажно поручатися за інших, щоб не бути винуватими за чужу провину (26,27). Нарешті, ми маємо шанувати кордони і не зазіхати на чуже (28).

Молитва:Господи, навчи мене смиренню. Допоможи так виховувати дітей, щоб вони мали правильну систему цінностей та щоб могли бути справді щасливими в Тобі.

Одне слово:Він не уступиться з дороги правди, навіть коли постаріє

login:
password: