Вступ до книги "Числа"

Книга "Числа" - це четверта книга Мойсея. Мойсей вивів синів Ізраїля з Єгипту. Господь, Своєю могутньою рукою, спас їх з єгипетського рабства і, наче на орлиних крилах, переніс через Червоне море та пустелю до гори Сінай. Там Бог відкрив їм Свій задум: Він хотів, щоб вони стали царством священиків і святим народом (Вих. 19:6). Потім Господь дав їм десять заповідей, закон і вказівки, як побудувати святилище, щоб Він міг перебувати зі Своїм народом. По завершенню будівництва скинії Господня слава наповнила її.

Книга "Числа" розповідає про подорож євреїв через пустелю в обіцяну землю. Вона починається з опису перепису у підніжжя гори Сінай і закінчується приходом ізраїльтян на рівнини моавитськи , напроти Єрихону. Весь цей час Господь вів Свій народ через пустелю в стовпі хмари та в стовпі вогню. Хоча цей шлях можна було пройти за два тижні, він затягся на цілих 40 років. Причина - рабський менталітет ізраїльтян. Хоча Бог спас їх від страшного рабства в Єгипті, вони весь час скаржилися на Нього і повставали проти Нього. Вони потребували Божого виховання. Всі дорослі чоловіки померли в пустелі, не побачивши обіцяної землі, але їх діти стали справжнім великим народом.

Єврейська назва цієї книги означає: "в пустелі". В книзі наводяться два переписи, і від цього походить назва "Числа".

Зміст

1:1-10:10 - Інструкції, приготування до походу

10:11-21:35 - Від гори Сінай до рівнин Моаву

22:1-25:18 - Спокуса Ізраїлю через Моавітян

26:1-36:13 - Як завоювати і жити в обітованій землі

Готові до битви

Числа 1:1-54

(53): А Левити отаборяться навколо скинії свідоцтва, щоб не було гніву на громаду Ізраїлевих синів. І будуть Левити виконувати сторожу скинії свідоцтва

1. Перелічить... кожного, хто здатен до війська (1-46)

Бог готувався ввести синів Ізраїля до обіцяної землі. На шляху вони обов'язково повинні були зустріти ворогів, тому повинні бути готовими до війни. Господь наказав Мойсею перелічити за родами по домах батьків їх всіх чоловіків від 20 років і вище, всіх, здатних до війська. На війні важлива кожна людина. Поки ми йдемо пустелю цього життя до обітованої землі Небесного Царства, у нас буде багато духовних битв. Диявол спокушає зсередини й нападає ззовні, тому ми повинні бути готовими.

2. Будуть виконувати сторожу скинії (47-54)

Левити не були включені у список військових. Бог приготував для них особливе завдання: охороняти і піклуватись про скинію заповіту. Скинія була серцем народу. Вона символізувала присутність Бога серед Свого народу. Серце народу або людини треба старанно охороняти.

Молитва: Господи, допоможи мені воювати в битві віри і берегти моє серце для Тебе

Одне слово: Охороняй своє серце

login:
password: