Вступ до книги Йова

Книга Йова дуже стара. Ім'я її автора нам невідомо, але вважається, що вона написана за часи патріархів. В цій книзі постає одвічне питання - "чому Бог дозволяє людям, що бояться Бога, страждати?" (Чи Бог добрий? Чи Він всемогутній?) Коли Йов, будучи богобоязним, загубив усе і страждав у смертельній хворобі, до нього прийшли друзі розрадити його. Вони шукали причину того, що сталося, і радили Йову розкаятися та повернутися до Бога. Але, хоча їх розсуди здаються розумними, вони не знали ані Бога, ані глибини Його великої любові та милосердя, тому від їх слів Йову тільки гіршало. В пошуках відповіді, Йов зрозумів, хто такий Бог та хто він перед Богом. Він перемагав свої сумніви, та знайшов особисті відносини з Богом Вседержителем, Господом неба та землі. Йов зрозумів, що він лише грішник перед Богом. Молюся, щоб, через вивчення книги Йова, ми також зустріли Господа-Вседержителя.

Книга Йова складається з п'ятьох частин:

1. Звинувачення сатани, випробування Йова - 1:1-2:13

2. Міркування трьох друзів та відповіді Йова - 3:1-31:40 (три цикли діалогу)

3. Слова Елігу - 32:1-37:24

4. Бог відповідає Йову та він розкаюється - 38:1-41:34

5. Бог благословляє Йова - 42:1-17

Ключовий вірш книги 2:3 "І сказав Господь до сатани: Чи звернув ти увагу на раба Мого Йова? Бо немає такого, як він, на землі: муж він невинний та праведний, який Бога боїться, а від злого втікає. І він ще тримається міцно в своїй невинності, а ти намовляв був Мене на нього, щоб без приводу його зруйнувати..."

Життя та віра Йова

Йов 1:1-22

(21): та й сказав: Я вийшов нагий із утроби матері своєї, і нагий повернусь туди, в землю! Господь дав, і Господь узяв... Нехай буде благословенне Господнє Ім'я!

1. Життя в благословенні (1-5)

Йов був чоловіком невинним, праведним, він Бога боявся, та в усіх своїх справах від злого втікав. Бог благословив його у всьому. В домі Йова завжди лунав дитячий сміх, він був багатий та всі його знали. Та успіх не зробив його пихатим, навпаки, він ще старанніше став служити Богові. Коли закінчувались святкові дні, він молився та приносив жертви Богу за себе та за своїх дітей.

2. Звинувачення сатани (6-12)

Сатана намагався спровокувати Бога та звести наклеп на Йова. Він сказав: "Чи ж Йов дармо боїться Бога?". Він запевнив, що вірність Йова існує виключно через те, що Бог всім благословив його, та якщо прийдуть труднощі, то Йов не встоїть та зневажить Ім’я Бога. Бог дозволив сатані випробувати Йова, але обмежив його владу.

3. Поразка чотирма нещастями (13-22)

Протягом одного дня Йову приносили новини, які були все гірші і гірші. Нещастя досягло апогею, коли вісник звістив про загибель його дітей. Коли Йов почув це, його серце розривалося, але він не згрішив проти Бога. Він благословив Ім’я Бога та вклонився Тому, Хто дає та забирає.

Молитва:Господи, допоможи мені мати страх Божий та смиренно приймати Твою волю.

Одне слово:Господь дав, і Господь узяв

login:
password: