Книга приповістей Соломонових

Більшість цих приповістей була написана царем Соломоном. Коли Соломон став царем, він не просив від Бога багатства чи влади. Натомість він просив Бога дати йому мудрість, щоб бути добрим пастирем для Його народу. Богу це дуже сподобалося, і Він дав йому мудрість, а також багатство та владу (2 Хр. 1:7-12). Приповісті являють мудрість Соломона. На жаль, сам Соломон не слухався своїх порад. Він віддав своє серце багатьом своїм іноземним жінкам та посіяв насіння ідолопоклонства серед народу Божого (1 Цар. 11:8; Неєм. 13:26).

Приповість - це короткий мудрий вислів або розповідь, який виражає певну істину про Бога, людину або духовний світ. Мудрість, котрої вчить ця книга, - це не просто добра порада, що заснована на досвіді багатьох людських поколінь. Це - духовні істини, що викриваються через страх Божий. В Пр. 9:10 говориться: "Початок мудрості - страх Господній, і рада святих - розум". Мета цієї книги - допомогти людям, "засвоїти красномовні вислови, зрозуміти справжню істину та як здійснювати суд; щоб простим людям дати кмітливість, молодому юнакові - знання та розуміння. Адже, почувши це, мудрий стане мудрішим, розумний здобуде вміння керувати..." (1:3-5). Перші 9 розділів адресовані юнакам з застереженням проти спокус грошей та розпусних жінок. Мудрість і Глупота тут персоніфіковані. Яскраво описані наслідки слідування шляхом мудрості і дорогою глупоти.

Страх Господній

Приповісті 1:1-9

(7): Початок мудрості - страх Божий, добре розуміння в усіх, хто згідно з ним діє. Пошана до Бога - початок знання, а безбожні будуть нехтувати мудрістю та повчанням

1. Початок мудрості - страх Божий (1-7)

Соломон, син Давида, написав притчі, щоб наставити молодь та навчити її розважливості, пізнання та мудрості. Всяка справжня мудрість починається зі страху Божого. Боятися Бога - це знати, що Бог живий і праведний, Він керує всім світом і буде судити кожну людину за її справи, думки та прагнення. Ми повинні поважати Бога і знати, що Він карає гріх і благословляє праведність.

2. Прийми настанови батьків (8,9)

Молоді часто не люблять слухати поради батьків, їм здається, що ті "безнадійно відстали від часу". Але Біблія каже: "прислухайся, сину, до повчання свого батька і не відкидай настанови своєї матері, оскільки прекрасний вінок отримаєш для твоєї голови і золоту оздобу на твою шию" (8,9). Ми повинні прислуховуватися до порад батьків і, особливо, доросліших віруючих. Вони мають більше духовного досвіду і бажають допомогти нам жити праведно перед Богом. Той, хто вміє дослуховуватися до добрих порад - доросла людина. Він обійме мудрість і це для нього буде як коштовна прикраса.

Молитва:Господи, навчи мене поважати Тебе як Господа і благоговіти перед Тобою. Я знаю, що Ти даєш мені мудрі поради через Твоє слово і через інших людей. Навчи мене дослуховуватися до добрих порад та вчитися мудрості й послуху

Одне слово:Бійся Бога

login:
password: