Вступ до книги пророка Єремії

Єремія жив приблизно через 100 років після Ісаї. Він почав своє служіння в 13-ому році Йосії, царя Юдейського (626 р. до. Р.Х.), і продовжував поки Юдейський народ був відведений у Вавилонський полон (586 р. до. Р.Х.). На 18-ому році правління Йосії була знайдена втрачена Біблія, і цар спробував реформувати країну згідно зі словом Бога. Однак він не зміг стримати хвилю розбещеності. Він був убитий намагаючись зупинити вторгнення Єгипту. За часи життя Єремії Вавилонська імперія завоювала Ассирію, потім Єгипет, і стала провідною силою в світі.

Єремія був сином сільського священика. Коли Бог покликав його, він був дуже молодий. Через події, що чекали на його народ, йому було наказано не женитись і не мати дітей. Він відомий як пророк, що плаче. Він мав багато приводів плакати, тому що темою його пророцтв і свідоцтвом його життя була смертна агонія народу Юдеї. Він любив своїх співвітчизників, тому докоряв їм за ідолопоклонство і призивав до покаяння.

Він був проти співробітництва з Єгиптом і радив Юдейським лідерам здатись вавілонянам. Через цю непопулярну позицію його звинуватили в зраді і кинули у в'язницю. Після Вавилонського завоювання він вирушив з групою переселенців в Єгипет і, ймовірно помер там.

Зміст книги:

1 - покликання Єремії

2-24 - Пророцтва про вигнання і повернення

25-33 - попередження Юдейським царям

36-38 - страждання пророка

39-44 - горе і ганьба Юдейських царів

45 - особисте свідчення Варуху

46-51 - Божий суд над народами

52 - спалення Єрусалиму; вигнання і захоплення храму Вавилоном

Покликання Єремії

Єремія 1:1-19

(7): Господь же мені відказав: Не кажи: Я юнак, бо ти підеш до всіх, куди тільки пошлю Я тебе, і скажеш усе, що тобі накажу.

1. Пророк для народів (1-10)

Єремія був сином священника. Він жив, щоб побачити завоювання своєї країни Вавилоном. Він був вибраний Богом до народження, щоб бути пророком і вчителем Біблії для світу. Коли Бог його покликав, Єремія думав, що він занадто молодий. Але Бог сказав: "Не кажи: Я юнак". Він був покликаний іти, куди Бог пошле його, і сказати, що Бог скаже говорити. Його проповідь буде непопулярною, але Бог буде з ним. Потім Бог доторкнувся до його вуст і дав йому Своє слово. Боже слово викорінює і руйнує, щоб Він міг будувати й насаджувати. Боже слово закликає людей покаятись і навернутись до Бога.

2. Мигдалеву галузка і кипляче горня (11-19)

Як мигдалева галузка пробуджує весну, так Бог не спить і пильнує. Кипляче горня - це Вавилонська імперія, котра скоро виплеснеться і заповнить Єрусалим. Бог виливає свій гнів з-за гріховності Свого народу. Єремія повинен сам встати проти царів і священників. Але Бог буде з ним.

Молитва:Господи, дай мені сміливість підкорятись Твоєму поклику і вчити Твоєму слову без компромісу.

Одне слово:Скажи усе, що тобі накажу

login:
password: