Вступ до книги Софонії

"Софонія" означає "Господь пітьми" або "Господь приховав". Софонія 1:12 говорить, що Господь зі світильником огляне Єрусалим і покарає всіх самовдоволених. Тому на середньовічних картинах Софонію зображували зі світильником у руці. Софонія жив у Єрусалимі під час правління царя Йосії й був сучасником Єремії. Він був нащадком царя Єзекії у четвертому поколінні й тому належав до вищого прошарку суспільства. Цар Йосія боявся Бога, як і його прадід Єзекія, але його батько Аммон і дід Манассія були найзіпсованішими царями, що будь-коли займали юдейський престол. Вони ввели Юдею в період пітьми й зіпсованості, що мало незворотні наслідки.

Софонія попереджає, що на світ іде день суду, бо Божий народ поклонявся ханаанським божкам, зневажаючи поклонінням Господу Богові. Він говорив про "День Господній" – день суду. Бог карає, щоб Його народ покаявся, повернувся до Нього й зцілився. У 1:1-2:7 він повідомляє про Божий суд, описує Боже покарання для Юдеї й закликає Єрусалим покаятися, шукати правди й смиренномудрості. У 2:8-3:7 він повідомляє про Божий суд над народами й над Єрусалимом. У 3:8-20 він обіцяє викуп Божого залишку.

День Божого гніву

Софонія 1:1-18

(12): І станеться часу того, і перешукаю Я з лампами Єрусалим, і навіщу Я тих мужів, які задубіли на дріжджах своїх, що говорять у серці своєму: Господь не вчинить добра, і лиха не зробить.

1. Попередження про прийдешнє спустошення (1-3)

Софонія бачив, що зіпсованість стала глобальною проблемою і, що прийдешнє спустошення буде Божим судом над всією землею.

2. Приготував Господь жертву (4-13)

Божий народ відвернувся від Бога до ідолопоклонства. Люди стали через це самовдоволеними, думаючи, що Бог нічого не зробить. Коли Божий народ стане самовдоволеним і грішним, Бог Сам приготує жертву. Цього разу Божою жертвою стало місто Єрусалим і весь його народ. У віддаленому майбутньому Він приготує інше жертвопринесення – Свого єдинородного Сина. Софонія – як людина зі світильником, що шукає в місті самовдоволених, щоб Бог викорінив і покарав їх.

3. Вогонь ревнощів Його (14-18)

У День Господній Божий гнів буде вилитий на всю землю. Увесь світ буде охоплений вогнем Його ревнощів. Золото й срібло не зможуть урятувати нікого в день Божого гніву.

Молитва:Господь, урятуй мене від самовдоволення. Допоможи мені любити Тебе й щодня поклонятися Тобі.

Одне слово:Іде день Господній

login:
password: