Вступ до книги Еклезіястової

"Еклезіяст" в перекладі з єврейської мови означає "проповідник" чи "той, хто виступає перед зібранням". Автором цієї книги вважають царя Соломона, якому Бог дав велику мудрість, честь та багатство. Навіть цариця Савська приходила, щоб послухати його мудрості. Цар Соломон звів величний храм, у нього було близько тисячі дружин. Він мав усе, чого можна бажати. Але він усвідомив, що без Бога матеріальні цінності та успіх не мають значення. Велика мудрість, знання, кохання - ніщо не може втамувати внутрішню спрагу людини.

Ключовим моментом та одночасно висновком книги є вірш 12:13: "Підсумок усього почутого: Бога бійся, й чини Його заповіді, бо належить це кожній людині!" Якщо під час вивчення цієї книги ми пам’ятатимемо цей вірш, то через кожен розділ почуємо невисловлену проповідь: світське життя без духовної його складової та без надії на небеса не має змісту. Світ не може задовольнити людину. Лише Бог щедро напоює наші душі, коли ми шукаємо Його та покладаємось на Нього.

Наймарніша марнота

Еклезіяст 1:1-18

(1,2): Книга Проповідника, сина Давидового, царя в Єрусалимі. Наймарніша марнота, сказав Проповідник, наймарніша марнота, - марнота усе!

1. Марнота (1-11)

Коли дивитись на світ з людської точки зору, то можна побачити, що хоча все своє життя людина тяжко працює, вона все одно повертається в землю. Ніщо ніколи не насититься. Всі потоки до моря пливуть, та воно ніколи не наповнюється. Не насититься баченням око. Здається, що ні в чому немає змісту. Як це важко - жити без змісту! Та насправді цей світ має зміст, бо він створений Богом. Бог працює в ньому і в наш час. Бог поклав початок історії людства та приведе її до завершення. Віруючі живуть в Божій історії та з цієї причини мають сенс та мету в своєму житті.

2. Ловлення вітру (12-18)

Деякі люди намагаються заповнити навчанням пустоту в своєму житті. Автор книги Еклезіястової старанно вчився, але зрозумів, що мудрість та знання, здобуті ним, обтяжують. Він прийшов до висновку, що все, що робиться під сонцем, не має змісту. Бог створив нас, щоб ми жили для Нього; тільки в Ньому ми можемо знайти зміст усього.

Молитва: Господи, вчи мене ходити з Тобою та дивитись на світ Твоїми очима.

Одне слово: Без Бога все марнота

login:
password: