Всуп до книги пророка Амоса

Амос так говорив про себе: "Я не пророк, і не син я пророків, я пастух та оброблювач диких фіґовниць. І взяв мене Господь від отари, і промовив до мене Господь: Іди, пророкуй Моєму народові Ізраїлеві!" (7:14,15) Амос був з Текої, що в Юдеї, але був призваний говорити Боже слово Північному Ізраїлю. Він почав своє служіння близько 760р.д.н.е, коли в Північному Ізраїлі царем був Єровоам ІІ, це було за 40 років до завоювання асирійцями Самарії, столиці Ізраїля. Він не був професійним релігійним служителем, та його слово мало владу, тому що він говорив слово Бога. Фраза: "Так говорить Господь…" або її еквіваленти зустрічається в тексті більше 20 разів. Амос був людиною з села, але мав світове видіння. Він говорив про Божий суд на всі народи. Бог – це суверенний Господь для всіх людей і народів. Амос проповідував покаяння. Він жив в час кризи, та ніхто не здогадувався, що це був час кризи. З воєнного і політичного погляду Єровоам ІІ був сильним царем. Багаті люди насолоджувались тимчасовою безпекою і жили в розкошах, наживаючись на бідних. Процвітало ідолопоклонство і несправедливість. Вся нація котилась до повного зруйнування. Амос закликав до справедливості і праведності. Ключовий вірш книги 5:24 : "і хай тече правосуддя, немов та вода, а справедливість як сильний потік!"

Зміст:

1. Суд над язичниками – 1:1-2:3;

2. Суд над Ізраїлем – 2:4-16;

3. Гріх Ізраїля – 3:1-6:14;

4. П'ять видінь – 7:1-9:10;

5. Відновлення Ізраїля – 9:11-15.

Загримить із Сіону Господь

Амос 1:1-2:3

(2): І він проказав: Загримить із Сіону Господь, і з Єрусалиму Свій голос подасть, і впадуть пасовища пастуші в жалобу та всохне вершина Кармелу!

1. Господь попереджує про гріх (1:1-10)

Бог Ізраїлю, трон якого знаходиться в Єрусалимі, є суверенним Господом над всією землею. Коли Він побачив гріхи язичницьких народів, Він загримів із Сіону і з Єрусалиму подав Свій голос. Його грім – це попередження про суд. Дамаск був столицею Сирії; Газа - столиця Филистеї; Тир був багатим незалежним торговим центром. Ці нації з давніх часів постійно загрожували Ізраїлю. Газаїл цар Араму, обійшовся з Божим народом дуже жорстоко (2 Цар. 8:12). Филистея і Тир торгували рабами з Едомом. Суверенний Господь буде судити ці злочини.

2. Суд над Едомом, Амоном, Моавом (1:11 – 2:3)

Кожна з цих націй мала родинні зв'язки з Ізраїлем, але вони стали ворогами. Бог покарає їх за жорстоке ставлення і ненависть до своїх братів, Божого народу, Ізраїлю.

Молитва:Суверенний Господь, дай нашому народу почути Твій грім, і допоможи нам розкаятись.

Одне слово:Суверенний Господь судить народи

login:
password: