Вступ до книги Ісаї

Ісая жив у темні часи, коли поширювалося світове панування Ассирії. Він жив у Єрусалимі та був царським радником. Він пророкував упродовж правління чотирьох царів, зазначених у Ісаї 1:1. Юдея перебувала у небезпеці від двох могутніх і жорстоких сусідів: Араму (Сирія) та Північного Ізраїлю. Але найбільшою загрозою для Юдеї була її власна внутрішня розпуста. Царі радше покладали надію на політичні союзи, військову силу та навіть язичницьку релігію, ніж на Бога, і народ йшов за ними. Багато людей потрапили під вплив матеріалістичної культури сильних народів, що оточували Юдею. Ісая проголошував суверенітет Бога, Хто є правителем над усіма народами. Він закликав Божий народ довіритися Богу та упокоритися Йому. Він попереджував, що непокора Богу приведе до Божого гніву та національного лиха. Ісая пророкував про події, що стануться задовго після нього. Він говорив про вавилонський полон та написав слова втішення і надії для полонених. Також Ісая передбачив прихід Месії, нащадка Давидового, Який принесе царство миру, справедливості та праведності. Ісая описує Його як страдника.

Книга Ісаї може бути розділена на 3 частини:

Розділи 1-39: Божий суд на Юдею та інші народи

Розділи 40-55: Божий Слуга

Розділи 56-66: Розкаяння та відновлення

"Прийдіть, і будемо правуватися"

Ісая 1:1-31

(18): Прийдіть, і будемо правуватися, - говорить Господь: коли ваші гріхи будуть, як кармазин, - стануть білі, мов сніг; якщо будуть червоні, немов багряниця, - то стануть мов вовна вони!

1. Мій народ зняв бунт (1-17)

Перед лицем зростаючої загрози від сильних сусідів страх наповнював серця людей. Багато з них шукали допомогу в аморальних та ідолопоклонних релігіях інших народів. Але їм потрібно було боятися Бога, а не людей, та розкаятися. Тільки Бог міг допомогти їм. Через їхній бунт проти Бога нестримно зростали жорстокість, неправосуддя і розпуста. Ізраїль був дурнішим, ніж вперті тварини: воли та осли знають свого власника, але Ізраїль зняв бунт проти свого Творця. Бог ненавидить безцільні релігійні церемонії; Він хоче, щоб люди любили Його та чинили правосуддя та милосердя. У будь-який час безбожне суспільство стає жорстоким, розпусним та повниться неправосуддям.

2. Прийдіть, і будемо правуватися (18-31)

Бог запрошує бунтівний народ мати особисті стосунки з Ним. Він запрошує нас говорити з Ним та пропонує омити наші гріхи. Послух веде до життя, бунт — до смерті. Прочитайте вірші 21-31 та знайдіть Божі обіцянки та застереження.

Молитва:Господи, забери моє бунтівне серце та дай нове, що любить та кориться Тобі.

Одне слово:Прийдіть, і будемо правуватися

login:
password: