Чисте Слово Бога

Приповісті 30:1-33

(5): Кожне Боже слово очищене, щит Він для тих, хто в Нім пристановище має.

Цей розділ — повчання Агура, Якеєвого сина. Він розуміє обмеження людської мудрості та розуміння, та шукає мудрості й одкровення від Бога. Слова: “Хто на небо ввійшов і зійшов? Хто у жмені свої зібрав вітер? Хто воду в одежу зв'язав? Хто поставив усі кінці землі? Яке ймення його, і яке ймення сина його, коли знаєш?” - це очікування й спрага одкровення від Бога, такого одкровення, що нам дано було в Ісусі Христі. Ісус зійшов з небес і знову пішов на небеса, і показав нам Отця. Він — найбільше об’явлення Бога про Самого Себе.

1. Мудрість виходить від слова Бога (1-14)

Мудрість походить від Бога. Він дарував нам Своє чисте слово. Той, хто щось додає до Слова Бога, або щось віднімає від нього, стає неправдомовцем (6). Він проклятий (Об. 22:18,19). Неправда та марнота руйнують людські душі, тому автор просить Бога зберегти його від брехливих слів та від бідності та багатства. Нам достатньо нашого щоденного хліба (7-9). Всяке зло, що губить людину, походить від гордих слів та нечистих сердець (10-14).

2. Досліджуючи шляхи мудрості (15-33)

Тут названі чотири речі, що ніколи не наситяться й не скажуть: “досить”. Які це речі? Також, є чотири речі, що автор не може дослідити? Чим вони схожі та чому автор їх об’єднує? Відносини чоловіка й жінки мають бути прекрасною таємницею, але, якщо їх зводити до тілесних стосунків, вони стають огидними(20). Є також чотири нестерпні речі. Які? В них гордість та незаслужене везіння зробили людей не вдячними Богу, а пихатими. Є також чотири маленьких створіння, в яких можна навчитися мудрості. І, нарешті, є чотири величних та безстрашних тварини. Ми повинні поважати інших та постійно вчитися.

Молитва:Господи, даруй мені мудрість вчитися та мудрість розкаюватися.

Одне слово:Мудрість походить від Бога

login:
password: