Вступ до книги "Повторення Закону"

Книга "Повторення Закону" - це остання, п'ята, книга Мойсея. Вона містить теологічне підґрунтя всього Старого Заповіту. Сама назва цієї книги говорить про її ціль. Мойсей та євреї зібрались на границі Ханаана, на рівнині Моав через 40 років після їхнього виходу з Єгипту. Коли вони були рабами в Єгипті, Бог обіцяв їм дати Ханаанську землю, що тече молоком та медом. Але, коли вони мали увійти до Ханаану поблизу Кадеш-Барнеа, то, через свій страх та невіру Богові, не змогли цього зробити. За 40 років Божого виховання в пустелі всі ті, хто належав до того бунтівного покоління, вимерли. Тепер прийшов час перейти через Йордан та взяти обіцяні землі. Хоча Ізраїль вже отримав перемогу над царями на східному березі Йордану, але завоювати Ханаан було непросто. Мойсей, що був їхнім пастирем 40 років, вже не міг йти з ними, настав час, коли лідерство мав прийняти Ісус Навин.

Мойсей передав своєму наступнику усе, що в нього було на серці. Його ключовим словом було "пам'ятай". Мойсей бажав, щоб ізраїльтяни навчились з своїх минулих невдач, щоб пам'ятали силу і любов вірного Бога.

Книгу "Повторення Закону" можна поділити на декілька частин:

1) 1-4 розділ. Урок історії - пам'ятай і живи

2) 5-11 розділ. Пам'ятай закон і заповіт (10 заповідей)

3) 12-26 розділ. Закон для життя в Ханаані

4) 27-30 розділ. Життєвий вибір (благословення чи прокляття)

5) 31-33 розділ. Останнє слово і пісня Мойсея

6) 34 розділ. Епілог

Мойсей дав ізраїльтянам багато настанов, але головною темою його проповіді був вірш 6:5 "І люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю!"

Від Синаю до Кадеш-Барнеа

Повторення Закону 1:1-18

(8): Ось Я дав вам цей Край! Увійдіть, і заволодійте цим Краєм, що за нього Господь був присяг вашим батькам, Авраамові, Ісакові та Якову, що дасть його їм та їхньому насінню по них

1. На межі обіцяної землі (1-5)

Від гори Синай до Кадеша всього 11 днів шляху, але непокора Ізраїля призвела до 40-ка річного виховання в пустелі. Через 40 років вони знов стояли на порозі Ханаана, готові увійти в обіцяну землю. Під керівництвом Мойсея ізраїльтяни перемогли аморейських царів, чиї володіння знаходились на східному березі Йордана. Мойсей дав ізраїльтянам урок історії, щоб нагадати їм Божі обіцянки. Вони мають пам'ятати Божу милість, щоб не повторити минулих помилок.

2. Ідіть і візьміть землю у володіння (6-8)

З 6 вірша Мойсей нагадує євреям історію. Впродовж року Ізраїльтяни залишались біля гори Синай, поки не отримали закон і не збудували скинію. Потім Бог наказав їм збиратись і виступати. Він обіцяв дати Ізраїлю ханаанські землі. Все, що люди мали зробити, це піти і взяти цю землю у володіння.

3. Призначення лідерів (9-18)

Мойсей потребував допомоги, тому він поставив лідерів для народу. Ці люди мали бути чесними суддями, тому що суд належить Богу. Лідери мають боятись Бога, а не людей.

Молитва:Господи, допоможи мені утримувати Твої обіцянки і з вірою і покорою прожити цей день.

Одне слово:Увійдіть і заволодійте

login:
password: