Вступ до книги "Дії святих Апостолів"

Лука написав дві книги адресовані Теофілу ("тому, хто любить Бога"). В своїй другій книзі, "Дії святих Апостолів", Лука описує те, як Святий Дух працював через Церкву після вознесіння Ісуса Христа. Автор показує, як Сам Бог перетворив маленьку, одиноку громаду віруючих, обмежену рамками своєї культури й традицій, у велику Вселенську Церкву – Церкву, що відкинула усі людські бар'єри, щоб принести Євангеліє усім людям. Всі події книги Дій розкривають слова Воскреслого Ісуса: "Та ви приймете силу, як Дух Святий злине на вас, і Моїми ви свідками будете в Єрусалимі, і в усій Юдеї та в Самарії, та аж до останнього краю землі". В цих словах схована сутність Церкви. Церква – це тіло, що складається з віруючих, посланих у світ свідчити про Воскреслого Христа. Розділи 1-12 Дій розповідають про лідерство Петра і служіння в Єрусалимі, Юдеї та Самарії. Розділи з 13-28 говорять про лідерство Павла та служіння поганським народам Азії та Європи.

Боже повеління світової місії для Його Церкви не нове. Коли Бог покликав Авраама, Він пообіцяв: "Через твоє потомство всі народи землі будуть благословенні". І коли Він вступив в заповіт з Ізраїлем, Він сказав: "Ви станете Мені царством священиків та народом святим". Викупна робота Ісуса на хресті та Його славне воскресіння – це Боже благословення для всіх, хто повірить. Це дар Божий. Але добру новину про прощення гріхів і вічне життя всім народам повинна нести Церква – тіло Ісуса, народ Божий.

Служіння Воскреслого Ісуса

Дії 1:1-5

(3): А по муці Своїй Він ставав перед ними живий із засвідченнями багатьма, і сорок день їм з'являвся та про Божеє Царство казав.

1. Докази того, що Він живий (1-3а)

Після Свого страждання, Воскреслий Ісус провів 40 днів зі Своїми учнями. Він до кінця був для них добрим Пастирем. В цей час Він насадив в них віру у воскресіння, показавши багато переконливих доказів, що Він живий. Учні більше не мали сумнівів, що Ісус справді воскрес з мертвих. Це добра новина. Коли Бог воскресив Свого Сина Ісуса з мертвих, Він прийняв Його жертву за гріхи світу. Він довів, що Ісус – це Син Божий і Христос Спаситель (Рим.1:4; 4:25).

2. Царство Боже (3б-5)

Царство Боже – це головна тема, про яку вчив Воскреслий Ісус. Ісус прийшов не для того, щоб реформувати людські держави. Він прийшов встановити Царство Боже. Він наказав учням чекати в Єрусалимі хрещення Святим Духом. Боже Царство починається там, де є Святий Дух. Ми повинні бути очищені Ним, перш ніж підемо проголошувати Євангеліє до краю світу.

Молитва: Господи, Ти справді воскрес з мертвих. Зараз використай мене для Твого Царства.

Одне слово: Ісус воскрес; моя надія в Ньому

login:
password: