Вступ до книги Вихід

Вихід - це друга книга Мойсея. Вона починається з часів, коли нащадки Авраама були рабами в Єгипті. Вони помножилися, але їх рабське життя було пеклом. Хоча фараон був реальною людиною, він також уособлює різні системи та різних людей, що гноблять інших. В загальному випадку фараон - це втілення диявола, що поработив всіх людей. Рабське життя в Єгипті - опис рабства гріха. У рабів в Єгипті була робота та достатньо їжі, щоб не вмирати з голоду, і, навіть, щось залишалося, але в них не було надії та напрямку. Вони звикли жити без свободи та сенсу. Вихід 2:24 свідчить, що Бог почув їх страждання та пригадав Свій заповіт з Авраамом (Бут. 15). Він спас та тренував одну людину, Мойсея, та послал його, щоб визволити Свій народ. Ключовий вірш книги - Вихід 19:4-6. Ці вірші стисло повторюють весь зміст книги. "Ви бачили, що Я зробив був Єгиптові" Бог зробив Єгиптові десять кар і вивів Ізраїль з Єгипту (1:1-13:16). "І носив вас на крилах орлиних, і привів вас до Себе". Бог перевів Свій народ через Червоне море. Він тренівав свій народ в пустелі і привів їх до гори Сінай (13:17-19:25). Там Він дав їм закон та уклав з ними заповіт (20:1-40:38). "Коли справді послухаєте Мого голосу і будете дотримувати заповіту Мого, то станете Мені власністю більше всіх народів,.. А ви станете Мені царством священиків та народом святим". Господь прагнув зробити їх Своїм особливим вибраним народом, що буде показувати всім іншим народам святість Бога, та допомогати їм повірити, тобто вони будуть святим народом та царством священиків. Перша частина книги разказує про вихід Ізраїля з Єгипту, друга - про вигнання Єгипту з сердець Ізраїльтян.

Цар, що не знав Йосипа

Вихід 1:1-14

(8): І став над Єгиптом новий цар, що не знав Йосипа

1. Ізраїльтяни наповнили землю (1-7)

Бог привів сім'ю Якова, 70 чоловік, до Єгипту, щоб поставити їх великим народом. Через 400 років вони стали чисельним народом. Вони б ніколи так не розмножилися, якби залишилися кочівниками в Ханаані. Крім того, Бог використовував Єгипет вогненною піччю, щоб виховати Ізраїль великим народом.

2. Єгипетські наглядачі (8-14)

Йосип був інструментом, через який прийшло спасіння Єгипту, але коли династія змінилася, новий цар не знав його. Він лише знав, що земля наповнилася євреями, а він боявся їх. Через страх, зажерливість і бажання жити легким життям, єгиптяни заволоділи ізраїльтянами і пригнічували їх. Вони намагалися зменшити їхню кількість, змушуючи виконувати тяжку роботу. Фараон хотів, щоб євреї ослабли та повмирали. Не дивлячись на це, Бог був з Ізраїлем і вони збільшувалися числом.

Молитва:Господь, в самий темний і беззмістовний час Ти виконуєш Свій план. Навчи мене довіряти Тобі.

Одне слово:Суверенний Бог обертає зло на добро

login:
password: