Майно і громадські обов'язки

Вихід 22:1-31

(26,27): бо вона єдине накриття його, вона одіж на тіло його; на чому він буде лежати? І станеться, коли буде він кликати до Мене, то почую, бо Я милосердний. Бога не будеш лихословити, а начальника в народі твоїм не будеш проклинати

1. Захист власності (1-15)

Люди, що тільки вийшли з рабства, ставляться до майна інших без особливої поваги. Закони в цьому розділі вчать, що людина повинна відповідати за збитки, спричинені привласненням надбань інших. На слові "відшкодуй" наголошується. Покарання застосовується для того, щоб навчити людину відповідальності, а не з метою помсти. Підґрунтям цих законів є шоста заповідь "не кради!"

2. Громадські обов'язки (16-31)

Владні повноваження розбещує людей. В минулому рабському суспільстві склалася така тенденція, що сильніший використовував в своїх інтересах слабшого. Серед рабів правий той, хто сильніший, саме цьому вони і навчились в рабстві. Ці закони захищали життя, власність і честь слабких людей. Вірші 22, 29б і 31 нагадують людям, ким вони були, чиї вони і про те, що відносини в суспільстві повинні спиратись на Божу любов і співчуття.

Молитва:Господь, даруй мені Твоє співчутливе серце і Твою мудрість, щоб бути людиною і гідним громадянином.

Одне слово:Колись раби, а зараз святий народ Божий

login:
password: