Вступ до Євангелії від Луки

Лука був єдиним поганином серед авторів Нового завіту. Він був фаховим лікарем. Він співпрацював з Павлом і подорожував з ним навколо Європи під час другої місіонерської подорожі (Дії 16) до ув'язнення Павла в Римі. Євангелія від Луки є книгою, що супроводжує книгу Дій. Обидві книги адресовані Феофілу, ім'я якого означає "той,хто любить Бога". Лука, історик і євангеліст, ретельно шукає очевидців, які бачили служіння Ісуса, і в хронологічному порядку записує факти - від народження Ісуса до Його вознесіння. Метою Луки було насадити євангельську віру людям і показати серце Бога, що хоче врятувати весь світ. Євангелія від Луки і книга Дій пов'язані разом цитатою з Ісаї 42:6, "світло для... язичників..." (Лк. 2:32; Дії 13:47). У цій Євангелії є кілька акцентів, характерних стилю Луки: роль жінок, вчення Ісуса про гроші, Його турбота про бідних, Святий Дух в служінні Ісуса, молитва. Лука зосереджує увагу на місії Ісуса і на сутності Його месіанства (4:18-20). Він записує події і вчення Ісуса, які важливі для розуміння методу служіння. Ключовий вірш від Луки 19:10: "Син-бо Людський прийшов, щоб знайти та спасти, що загинуло."

1:1-4:13 - Початок в Єрусалимі (історія народження)

4:14-9:50 - Галілейское служіння (хто такий Ісус?)

9:51-19:27 - Служіння в Юдеї та Переї (навіщо Він прийшов?)

19:28-24:53 - Страсний тиждень

Боже подружжя

Луки 1:1-17

(13): А Ангол до нього промовив: Не бійся, Захаріє, бо почута молитва твоя, і дружина твоя Єлисавета сина породить тобі, ти ж даси йому ймення Іван.

1. Пряма причина (1-4)

Лука написав всім, хто любить Бога, засвідчені факти про народження Ісуса, про Його життя і смерть, щоб ми ще раз переконалися в правдивості Євангелії.

2. Захарія і Єлисавета (5-7)

Лука починає свою Євангелію в Єрусалимі з історії подружжя старого священика, що в безбожний час жило вірою. Вони були світильниками Бога, палаючими в темному світі. Вони засмучувалися через те, що не мали дітей. Але вони не зневірилися і не опиралися. В очах Бога вони були праведні й непорочні, бо робили по Його заповідям і молилися.

3. Твоя молитва почута (8-17)

Одного разу Захарію вибрали для кадіння в храмі. Він повинен був молитися за людей і весь народ. Також він молився за себе. Ангол Божий з'явився і провістив про народження Івана Хрестителя, якого вони виховають слугою Бога. Через нього Бог обіцяв привести багатьох людей до покаяння. Він приготує путь для Месії - найбільшого благословення Бога для всіх людей у всі часи.

Молитва:Господь, допоможи мені бути світлом маленької свічки, що горить в темні часи.

Одне слово:Бог використовує людей молитви

login:
password: