Вступ до книги пророка Наума

Ім'я Наум означає "Господь втішає". Наум пророкував про майбутній Божий суд над Ніневією, столицею Ассирії. Його пророцтво виконалося, коли у 612 р. до н.е. Hіневія була завойована Вавилоном. Одного разу Бог послав у Ніневії Йону для проповіді покаяння, і народ покаявся та врятувався. Проте на цей раз Ніневія не покаялася, і місто було зруйноване. Раніше Бог використав Ассирію берлом Свого гніву (Іс.10:5): в 722-721 р. до н.е. асирійська армія зруйнувала Самарію, столицю Північного Ізраїлю.

Ассирійці були гордими та злими. Їх політика не знала жалю. Бог праведний, Він ненавидить зло, тому Він покарав Ассирію. Падіння Ніневії було доброю новиною для Юдеї. Одного разу цар Юдеї Ахаз нерозумно просив в Ассирії допомоги, і це привело до спустошення землю (Іс.7). Іншого разу ассирійська армія стояла під ворітьми Єрусалима, але по молитві царя Єзекії і пророка Ісаї Бог втрутився і зберіг Єрусалим (4Цар.18; Іс.36).

Тепер Бог покарає Ассирію за її зіпсованість. У всіх трьох розділах Наум говорить про спустошення Ніневії Богом. Він проголошує суверенітет Бога. Бог керує долею усіх народів. Бог керує історією.

Гарна новина для Божого народу

Наум 1:1-2:1

(1:7): Добрий Господь, пристановище Він у день утиску, і знає Він тих, хто на Нього надіється!

1. Гнів та любов Господа (1-10)

Господь - суверенний керівник природи та історії. Він мстивий. Ніхто не повинен шукати можливості помститися, бо Господь не залишить провину безкарною. Господь у бурі та в вихрі дорога Його. Він змушує ріки висихати, а гори - дрижати. Світ і все, що живе в нім, трепеще в Його присутності. Ніхто не витримує Його гніву. Але разом з тим Бог люблячий та милостивий; Він - пристановище для тих, хто шукає Його. Він дбає про тих, хто надіється на Нього.

2. Гарна новина для Бдеї (1:11-2:1)

На той час, мабуть, цар Ассирії був найсильнішою людиною у світі. Маленька безпомічна Юдея входила в його плани завоювання світу. Але Всемогутній Бог був зі Своїм народом. Він обіцяв зламати ассирійське ярмо на його шиї і зруйнувати ассирійських ідолів. Ассирія буде позбавлена спадку, а Божий народ житиме в мирі (2:1).

Молитва:Господи, я надіюся тільки на Тебе, тому що Ти всемогутній та добрий.

Одне слово:Він дбає про нас

login:
password: