Вступ до Євангелії від Матвія

Матвій був учнем Ісуса. Раніше його звали Левій. Ісус покликав його з митниці та змінив з публічного грішника й митника в Святого Матвія, громадянина Небесного Царства. Небесне Царство є головною темою проповіді Ісуса. Матвій починає свою Євангелію з родоводу Ісуса Христа і подає Ісуса як Царя, нащадка Авраама і Царя Давида. В другому розділі відвідини таємничих мудреців підсилює і доводить Його царювання. Ісус є обіцяний Месія. Його народження, життя та служіння виконують пророцтва Старого Заповіту. Напевне, Матвій писав, зважаючи на єврейських читачів,але його Євангелія проголошує Ісуса Царем і Спасителем для всіх. Ця книга поділяється на 5 розділів вчення, кожен з яких містить фразу: "...ото, як Ісус закінчив ці слова..." (розд.5-7;10;13;18;24-25). Ці вчення спрямовані безпосередньо до Його учнів. Найвідомішим вченням є Нагірна проповідь (5-7). Її можна назвати "конституцією Небесного Царства". Опис подій в Євангелії подібне до Євангелій від Марка і Луки. Саме тому ці три Євангелії називають синоптичними Євангеліями. Вивчаючи Євангелію від Матвія, ми можемо зустріти Ісуса як нашого Царя і збудувати своє життя на скелі послуху словам Ісуса.

Родовід Ісуса Христа

Матвія 1:1-17

(1,17): Книга родоводу Ісуса Христа, Сина Давидового, Сина Авраамового. А всіх поколінь від Авраама аж до Давида чотирнадцять поколінь, і від Давида аж до вавилонського переселення чотирнадцять поколінь, і від вавилонського переселення до Христа поколінь чотирнадцять.

1. Ісус Христос, Син Давида і Авраама

Родовід Царя Ісуса розділяє історію Ізраїлю на 3 періоди: від Авраама до Давида; від Давида до переселення, від переселення до Ісуса Христа. Цар Давид є найвищою точкою в історії Ізраїлю; переселення - найнижчою, що відмічає національний упадок. Вся історія рухається до Ісуса, в Ньому Бог виконав Свою обіцянку, що дав Давиду, поставити Своє Царство навіки; Він виконав Свою обіцянку Аврааму, що благословить всіх людей через його нащадка. Навіть в часи переселення люди зберігали обіцянку про Месію.

2. Жінки в родоводі Ісуса

В родоводі Ісуса згадано 5 жінок: Тамара, Рахава, Рут, Урієва дружина та Марія. Кожна з них являє одну грань Божої дивовижної милості, і кожна показує різний тип віры. Тамара подолала фаталістичні життєві проблеми; Рахава, проститутка, та Рут, Моавитянка, були язичницями. Вірсавія була жінкою, що потребувала Божого пробачення, а Марія - незаміжня дівчина, котрій дана милість стати матір'ю Сина Божого. Кожну з них Бог використовував.

Молитва: Господи, допоможи мені приймати участь у Твоїй викупній історії.

Одне слово: Бог милості, Бог історії

login:
password: