Вступ до книги Суддів

Книга Суддів охоплює період історії між смертю Ісуса Навина й утвердженням монархії. "Того часу не було царя в Ізраїлі, кожен робив, що здавалося правдивим в його очах!" (Суд. 21:25). Ізраїльтяни під керівництвом Ісуса Навина завоювали Ханаанські землі, але залишившись без його твердої влади, втратили централізовану владу. Не було жодної людини, хто навчав би Божого слова; народ не мав пастиря і ясного напрямку. Кожний ходив, як хоче за власним законом. Ізраїльтяни потрапили під вплив народів Ханаану, їхньої культури й були уражені ідолопоклонством. За це Бог карає їхнім поневоленням сусідніми народами. Під гнітом ізраїльтяни звертаються до Бога з каяттям і слізьми про допомогу, і Він посилає їм рятунок через Своїх обранців - суддів, які стають духовними лідерами. При суддях на землі був мир.

Судді були дітьми свого часу. Хоча вони робили те, що було правильно в їхніх власних очах, вони були людьми віри й виділялися, як яскраві зірки в темну ніч. Багато суддів перераховані серед героїв віри в посланні до Євреїв, 11 розділ. У той час виникає ясна потреба в єдиній владі - в царі й пастирі, і це веде до утвердження царства.

Хто з вас вийде, щоб воювати?

Суддів 1:1-36

(1,2): І сталося по смерті Ісуса, і питалися Ізраїлеві сини Господа, говорячи: Хто з нас вийде спереду на ханаанеянина, щоб воювати з ним? І сказав Господь: Юда піде. Оце Я дав Край у його руку

1. Іуда йде першим (1-21)

Господь віддав Ханаан ізраїльтянам, але їм потрібна була віра, щоб піти й взяти його. Коліна Іуди й Симеона співробітничали, щоб одержати свою долю на півдні. Вони воювали, безсердечно караючи народи. Вони захопили Єрусалим, уразивши його мечем, але не домоглися Ханаану. Сини Вениаминовы також не змогли вигнати Євусеїв і довгий час жили з ними. Іуда завоював три з п'яти Филистимских міст, але це була тимчасова перемога. Героєм цих битв був Отніїл, перший суддя. Він здобув Давір й отримав у нагороду дочку Халева, сильну жінку. Халев був старим, але гідно боровся й захопив Хеврон.

2. Сини Йосипа ( 22-36)

Територія на півночі призначалася колінам Єфрема й Манассії. Вони побороли хананеїв, але не вигнали всіх, а використовували їх, як слуг, і брали з них данину. Однак вони пізніше сплатили ціну за компроміс.

Молитва: Господь, допоможи мені вірити в духовну спадщину, що Ти обіцяв.

Одне слово: Захопи землю вірою

login:
password: