Суд над людиною та повага до особистості

Повторення Закону 25:1-19

(1): Коли буде суперечка між людьми, і вони прийдуть до суду, то розсудять їх, і оправдають справедливого, а несправедливого осудять

1. Справедливий і гідний суд (1-16)

Рабство відкидає особистість людини і зневажає правосуддя. Це плодить безвідповідальність. Бог дав ці закони для того, щоб відновити правосуддя та людську гідність і навчити важливим життєвим істинам: 1) Винний повинен бути покараний, але не принижений. 2) Не варто поважати людину, який відмовився одружитися на вдові свого брата, тому що він егоїстичний і безвідповідальний (Бут. 38, Рут 4). 3) Чоловіки та жінки в особистих відносинах повинні поважати людську гідність і не виходити за рамки пристойності. 4) Обман - ознака рабської характеру. Богу противні всі, хто творять неправду.

2. Суд Бога над Амаликом (17-19)

Амаликитяни не боялися Бога. Ці мешканці пустель під час Виходу напали на Ізраїль, коли Божий народ був особливо вразливий (Вих. 17:8-15). У цей час Мойсей молився з піднятими руками, Аарон та Ор допомогали йому, а Ісус Навин воював. Завдяки Богові ізраїльтяни здобули перемогу, а амаликитяни були засуджені Богом, тому що ніколи не поважали ні Бога, ні Його народ (1Цар.15: 2)

Молитва: Господь, допоможи мені любити правду і поважати людей, які створені за Твоїм образом і подобою.

Одне слово: Правосуддя і повагу

login:
password: