Правосуддя й милосердя

Повторення Закону 19:1-21

(9): Коли ти будеш додержувати всі ці заповіді, щоб виконувати їх, що я наказую тобі сьогодні, щоб любити Господа, Бога свого, і щоб ходити дорогами Його всі дні, то додаси собі ще три місті понад ті три

1. Міста притулку (1-14)

Ізраїль вийшов з рабства. У рабському суспільстві з помилками та злочинами розбиралися спонтанно, по людським примхам, в основі ж закону Бога лежить правосуддя. Люди повинні вершити правосуддя, не забуваючи про милосердя. Шість міст в землі обітованій повинні були стати "містами притулками" (2,9). Там чоловік, що випадково, по необачності вбив ближнього "без наміру", міг сховатися від гніву месника. З іншого боку, той, хто вб'є навмисно - в гніві чи ненависті - повинен бути притягнутий до суду. У правосудді Бога немає місця людським примхам, гніву або помсти.

2. Свідки (15-21)

Правда може бути встановлена за наявності свідків; винна чи не винна людина можна вирішити тільки на підставі показань свідків. Лжесвідок - це найбільше зло, тому що він перекручує правосуддя. На основному правилі правосуддя - око за око, зуб за зуб - Ісус збудував більш високу концепцію правосуддя - викуплення милосердям і прощенням.

Молитва:Господь, дякую Тобі за те, що в хресті Ісуса Христа я знайшов притулок. Допоможи мені поступати справедливо і милосердно.

Одне слово:Люби Бога і йди Його шляхами

login:
password: