Вступ до книги Псалмів

Книга Псалмів - це книга Єврейської поезії. Більшість псалмів були написані як пісні. Єврейська поезія не ритмічна, головна її риса - це паралелізм. Простіше кажучи - ідеї і думки, близькі за значенням, повторюються багато разів з невеликими додаваннями. Деякі псалми мають циклічну структуру - вони закінчуються тією ж фразою, якою починаються (Пс.102). Деякі мають форму акровірша - початок кожного вірша чи розділу починається з відповідної літери Єврейського алфавіту (Пс.118). Цар Давид написав так багато псалмів, тому часто його називають автором книги Псалмів. Він - один з тих, хто вніс музику і псалмоспів в церемонію храмового служіння. Він упорядкував храмове служіння і призначив талановитих Левитів музикантами. Одним з авторів псалмів є також і Мойсей. Деякі були написані пророками, інші ж - різними музикантами, службовцями в храмі. Книга Псалмів пронизує всю Ізраїльську історію, але становить якусь внутрішню історію, яка проходить паралельно описаним подіям. Більшість з них складаються з молитов і хвали Богові . У них прославляється Бог, Який особисто бере участь в Ізраїльській історії. Він - Творець неба і землі, Він - Викупитель, Він - Творець історії, Він один гідний хвали і поклоніння. Вивчаючи книгу Псалмів, давайте все своє серце направимо до Нього і навчимося у псалмоспівців славити і дякувати Йому, приносити до Нього всі наші страхи і тривоги. Звеличимо Господа!

Блажен муж

Псалми 1:1-6

(2): та в Законі Господнім його насолода, і про Закон Його вдень та вночі він роздумує!

1. Плодоносне дерево (1-3)

Цей псалом описує два види людей. Перші - блаженні, тому що в їх житті є рясний плід. Така людина не ходить на раду несправедливих, і не стоїть на дорозі грішних. Він не має нічого спільного з хитрими, які сміються над Богом і Його слугами. Як дерево, над водним потоком посаджене, він вкорінюється в слові Бога. Він наповнює свій розум і серце словом Бога. Дерево приносить плід у свій час, тому що його коріння живиться від потоків вод. Подібно такому дереву, людина, яка глибоко вкорінена у слові Бога, теж приносить хороші плоди.

2. Полова (4-6)

Людина, у якої немає кореня, вважає себе дуже розумною і вільною , але вона помиляється. Біблія називає таку людину безбожною. Вона загине на суді. Як неспокійний мандрівник Каїн, вона жалюгідна, позбавлена кореня і плоду.

Молитва:Господи, допоможи мені зберігати Твоє слово у своєму серці і приносити Тобі хороші плоди.

Одне слово:Як дерево над водним потоком.

login:
password: