Вступ до книги "Друге послання до Тимофія"

Друге послання до Тимофія є, можливо, останнім листом Павла. Він писав в 4:7: "Я змагався добрим змагом, свій біг закінчив, віру зберіг". Він прагнув отримати вінок праведності від Господа. Павло жив у камері смертників у римській в'язниці. Ймовірніше за все, Павло був у в'язниці двічі. Про перший раз згадується у Діях 28. В той час він знаходився під домашнім арештом і міг вільно вивчати Біблію один-на-один. Очевидно, після звільнення з в'язниці він здійснив місіонерську подорож, про яку не записано в Діях. Можливо, він відправився до Іспанії (Рим.15), відвідав Кріт (Тита 1:5), відвідав Филимона в Колосах (Филим.22) і провів деякий час в Филипах (Филип.2:23.24; 1Тим.1:3). Він повернувся до Риму. Мабуть, він був один, коли його заарештували і притягнули до суду (4:16). Як і завжди, він знайшов, в цих випробуваннях, можливість проповідувати незмінне Євангеліє Ісуса Христа. Його закували в кайдани і кинули до в'язниці як злочинця (1:16; 2:9). Переказ говорить, що він загинув мученицькою смертю при імператорі Нероні в 66 чи 67 році н.е.

Павло звертається до Тимофія як до "сина улюбленого". Він сильно бажав бачити його і просив прийти "до зими". Тимофій був пресвітером Ефеської церкви. Павло написав цього листа, щоб попередити його про небезпеку і спокуси, які чигають на нього, і щоб надихнути його бути вірним Ісусу і своєму служінню не зважаючи ні на що. Власне життя Павла підкріплювало його слова.

Дух сили, і любові, і здорового розуму

2 Тимофію 1:1-7

(7): Бо не дав нам Бог духа страху, але сили, і любови, і здорового розуму

1. Я пам'ятаю і дякую Богу за тебе (1-5)

Павло став апостолом з Божої волі, за обітницею життя, що в Христі Ісусі. Павло служив Богу з чистим сумлінням. Він зустрів Тимофія в Лістрах і запросив його приєднатись до другої місіонерської подорожі (Дії 16). Відтоді, як Павло почав турбуватись про Тимофія як про власного сина, росли їхні прекрасні стосунки любові. День і ніч Павло молився за свого духовного сина, дякуючи за його нелицемірну віру і любов до Господа. Також Павло пам'ятав про нелицемірну віру бабусі і матері Тимофія.

2. Розігрівай Божий дар (6-7)

Тимофію було доручено пасти Боже стадо в Ефесі. Він потребував Божої допомоги, щоб доглядати цю паству. Павло нагадує Тимофію розігрівати Божий дар, який був у ньому. Цим даром був дух сили, любові і здорового розуму. З цим даром Тимофій міг протистояти усім викликам і труднощам, які поставали перед ним.

Молитва: Господи, дякую Тобі за дар духа сили, любові і здорового розуму.

Одне слово: Розігрівай Божий дар

login:
password: