Вступ до книги пророка Авакума

Пророк Авакум жив у час великої розпусти, саме перед захопленням Ізраїлю Вавилоном. Він був Юдейським пророком-філософом, що шукав відповіді на численні життєві питання. Але його пошуки не були простим спогляданням. Він дійсно переймався становищем свого народу. Авакум боровся з Богом в молитві. Спочатку він скаржився Богу на те, що Той допустив панування гріха, грабежу і насильства в Ізраїлі. Авакума вразила Божа відповідь. Бог сказав, що Він приготував безжалісних і злих Вавилонян знаряддям для покарання Ізраїлю. Тоді у Авакума виникло нове питання. Яким би зіпсованим не був Ізраїль, все ж, він кращий, аніж Вавилон. Як же Бог може дозволити злим Вавилонянам захопити Ізраїль? Так, борючись в молитві, Авакум знайшов Бога і прийняв Його суверенітет. Пророк завершив свою книгу сповіддю віри.

Можливо, він дожив до того часу, коли почали збуватися пророцтва, що Бог говорив через нього. Вавилоняни напали на Єрусалим у 597 р. до н.е. В часи великих потрясінь пророку та його народу необхідно було знову відшукати Бога та сповідати свою віру в Нього.

1) 1:1-4 - Перша скарга

2) 1:5-11 - Божа відповідь

3) 1:12-2:1 - Друга скарга

4) 2:2-20 - Божа відповідь

5) 3:1-19 - Сповідь віри Авакума

Аж доки, Господи?

Авакум 1:1-11

(2): Аж доки я, Господи, кликати буду, а Ти не почуєш? До тебе я кличу: Насильство! та Ти не спасаєш!

1. Для чого неправість мені Ти показуєш (1-4)

Коли Авакум побачив, що в Юдеї панують грабіж та насильство, то кричав і кликав до Господа. Здавалося, що закон припинився і право не виходить до чину. Як міг святий і праведний Бог допустити таке беззаконня і таке спотворення правосуддя?

2. Божа відповідь (5-11)

Відповідь Бога вразила його. Виявилося, що Бог не терпить неправди, грабежу чи насильства, що заповнили Юдею. Він вирішив покарати Свій народ, щоб вони розкаялися і жили. Інструментом Свого суду Бог вибрав вавилонян - жорстокий, безжалісний и лютий народ. Вони жахали всі довколишні народи. Вони не визнавали ніяких законів крім своїх бажань, і всими їх справами керувала гордість. Сила їх - бог їх. Бог вирішив використати цей народ для зруйнування Єрусалиму.

Молитва:Господи, ми живемо в жорстокі й аморальні часи. Зроби нас хорошими слугами Бога, яким дійсно небайдужа доля свого народу. Поверни наш народ до Себе

Одне слово:Бог карає, щоб спасти

login:
password: