Вступ до книги пророка Захарії

Персидський цар Кір завоював Вавилон в 538 р. до Р.Х. Він видав наказ, який дозволяв Юдейським вигнанцям, які були переселені до Вавилону за 70 років до цього, повернутися до Юдеї та відбудувати храм. Вони заклали основу, але робота зупинилась, тому що деякі Самаритяни в місті впали у ревнощі та стали протидіяти їм. Але коли в Персії до влади прийшов цар Дарій, він дозволив відновити роботи. Захарія народився у Вавилоні в родині священика. Він був серед тих, хто повернувся до Єрусалиму з Зоровавилем у 538 р. до Р.Х. Він співпрацював з Аггеєм, щоб духовно пробудити та збодрити Юдеїв подолати страх та апатію та відбудувати храм (Ездри 5:1,2; 6:14). Ім'я "Захарія" значить "Господь пам'ятає". Захарія проголошує, що Бог Вірний у виконанні обіцяного Їм заповіту.

Ключовий вірш книги Захарії 1:3 "І скажи їм: Так говорить Господь Саваот: Верніться до Мене, говорить Господь Саваот, і вернуся до вас, говорить Господь Саваот".

В розділах 1-6 містяться вісім видінь Захарії. Ці видіння були Божою звісткою для Його народу. Вони показують, що Бог Суверенний та керує історією. Він вірно виконає Свої обіцянки. Бог покарає грішників та проллє благословення на тих, хто покориться Йому. Коли Його народ покається, Він відновить їх.

Верніться до Мене, і вернуся до вас

Захарія 1:1-17, 2:1-4

(3): І скажи їм: Так говорить Господь Саваот: Верніться до Мене, говорить Господь Саваот, і вернуся до вас, говорить Господь Саваот

1. Поклик до покаяння (1-6)

Захарія говорить слово Бога людям, які повернулися до Єрусалиму у другий рік правління Дарія. Повернутися до Єрусалиму було добрим ділом, але більш важливо було повернутися до Господа. Вони були переселені до Вавилону, тому що залишили слово Господа та служили ідолам. Пророки минулого померли, але їх слова живуть, тому що вони говорили слово Бога. Коли народ покаявся, Бог відкрив їм можливість повернутися. Бог вірний, та Його покарання справедливі.

2. Нічні видіння (1:7-17, 2:1-4)

Перше з восьми нічних видінь було про людину, яка стоїть між миртами. Коні представляють тих, котрі повернулися після того, як обійшли світ; вони прозвітували, що вся земля населена та перебуває у спокої. Але як може світ перебувати у спокої, коли Божий народ знаходиться під гнітом гнобителів? Ангел запевнив пророка, що Бог відновить Єрусалим. Чотири міцних роги розпорошили Божий народ, але чотири майстра все відбудують.

Молитва:Господи, наверни серця людей до Тебе, починаючи з мене, та зціли наші розбиті серця

Одне слово:Верніться до Господа, Він відновить

login:
password: