Вступ до книги пророка Йони

Пророк Йона жив в Північному Ізраїлі до вторгнення Асірії та падіння Самарії. Він пророкував, що Ієровоам ІІ відновить кордони Ізраїлю. Все так і вийшло ( 2Цар.14:25). Можливо, він знав, що колись Асірійці знищать його країну. Ніневія була столицею Асірії. Тому можна зрозуміти його вагання щодо того, чи нести Божу ласку до Ніневії. Але Йона забув, що Бог покликав Ізраїль бути царством священників, що Бог хотів використати Свій народ для того, щоб привести всі народи до покаяння. Бог використовував пророка, що був повен упереджень, щоб явити Свою велику турботу про світову місію. Йона схожий на християн, котрим подобається насолоджуватись Божою ласкою, але не подобається ділитись нею з іншими.

В Новому Заповіті Ісус порівняв три дні та три ночі, що Йона провів в череві риби, зі Своєю смертю на хресті та воскресінням з мертвих. Дивовижне спасіння Йони з бурі на морі та з черева риби схоже на воскресіння мертвих. В решті решт Йона таки послухався Бога та з вірою в воскресіння пішов у Ніневію. Ісус похвалив мешканців Ніневії за те, що вони покаялись через проповідь Йони (Мат.12:39-41). Через такого впертого пророка Бог врятував ціле місто та багато худоби.

Йона втікає від Господа

Йона 1:1-7

(3): І встав Йона, щоб утекти до Таршішу з-перед Господнього лиця. І зійшов він до Яфи, і знайшов корабля, що йшов до Таршішу, і дав заплату його, і ввійшов у нього, щоб відплисти з ними до Таршішу з-перед Господнього лиця

1."Йди до Ніневії...і проповідуй" (1-3)

Йона жив в Північному Ізраїлі в часи, коли Асірійська імперія загрожувала існуванню Ізраїльскої держави. Йоні було слово від Бога йти до Ніневії, столиці Асирії, та проповідувати там, тому що їхнє зло прийшло пред лице Госода. Але Йона не хотів іти. Він не хотів попереджувати ніневітян про суд Божий. Він не хотів, щоб вони покаялись та врятувались. Тому він купив білет в один кінець на корабель, що плив до Таршішу - тобто в протилежну сторону. Він думав, що зможе утекти від Бога та Його місії.

2. Сильний вітер (4-7)

Йона сів на корабель, спустився до трюму та ліг спати. Іноді люди сплять, коли їхній дух бунтує проти Бога. Але Бог не залишив Йону самого. Він послав настільки сильну бурю, що корабель ледь не розбився. Капітан збудив Йону та звелів йому молитись. Далі моряки кинули жеребки, щоб дізнатись, через кого трапилось таке лихо. І впав жеребок на Йону.

Молитва:Господи, пробач мене за вузьке серце та зміни мій бунтівний характер. Допоможи мені слухатись Твого повеління та прийняти Твою місію.

Одне слово:Йди та проповідуй Ніневії

login:
password: