Вступ до книги Рут

Книга Рут-це дорогоцінний камінь, що яскраво сяє на тлі темного оксамиту. За часів Суддів земля була наповнена насильством. Кожен робив те, що вважав за потрібне, тому що "не було царя в Ізраїлі". Здавалося, ні в кого з Ізраїльтян не було віри і вірності. У цей час морального падіння, Бог звернув увагу на одну язичницьку жінку віри -- Рут. Хоча Він і вибрав народ Ізраїлю людьми заповіту, але це не означало, що Він був зобов'язаний працювати тільки через них. У той час Він шукав людей віри будь-якого віку серед всіх народів землі. Рут належить до однієї з тих п'яти жінок, яких Матвій включив в родовід Ісуса.

На початку книги розповідається про те, як Ноомі, свекруха Рут, втратила будь-яку людську радість і надію (1:21), а в її кінці -- як вона наповнилася радістю і отримала надію завдяки Рут. У першому розділі розказано, як Рут вирішила залишити свій народ, мрії про заміжжя, своїх ідолів і майбутнє, щоб бути вірною своїй бідній свекрусі та народу Бога. В останньому розділі ми бачимо, що Ноомі тримає на своїх руках немовля -- її радість і надію Ізраїлю.

У книзі Рут також розповідається про спокутну любов. Боаз полюбив Рут і виконав обов'язок родича. Його любов символізує спокутну любов Бога до Ізраїлю і всього людства. Так Бог зробив ще один крок до приготування приходу царя Давида та Ісуса.

Ноомі і Рут

Рут 1:1-22

(16): А Рут відказала: Не силуй мене, щоб я покинула тебе, щоб я вернулася від тебе, бо куди підеш ти, туди піду й я, а де житимеш ти, там житиму й я. Народ твій буде мій народ, а Бог твій мій Бог;

1. До сім'ї емігрантів приходить горе (1-7)

Книга Рут починається з трагічної історії. У дні Суддів Ізраїль був спустошеним духовно і фізично. У Віфлеємі (в перекладі "дім хліба") був голод. Елімелех зі своєю дружиною Ноомі і двома синами переселився в землю Моава і там помер. Двоє хлопчиків, Махлон та Кілйон, підросли та одружилися на моавитянках, але потім вони також померли, залишивши після себе тільки бідних вдів.

2. Орпа і Рут (8-22)

Таким чином, чоловік і сини Ноомі померли. Вона залишилася зовсім одна. Почувши, що в Ізраїлі закінчився голод, вона вирішила повернутися на Батьківщину. Вона порадила своїм зовицям повернутися до батьків і знову вийти заміж. Орпа послухалася, вони поцілувалися на прощання, і вона пішла. А Рут вирішила пожертвувати своїм заміжжям і забезпеченим майбутнім і повернутися до Ізраїлю разом зі своєю свекрухою. Вона залишалася вірною Ноомі, народу Ноомі і її Богу.

Молитва:Господь, дай мені мужність залишитися вірним Тобі, не дивлячись ні на які втрати.

Одне слово:Рішення віри

login:
password: