Вступ до книги Осії

Книга Осії – одна з книг 12 малих пророків. Пророцтва Осії звернені до Північного Ізраїлю, який називали Єфремом. Осія звіщав слово Бога протягом 40 років, під час правління 7 царів, 4 з яких були підступно вбиті. Це був саме той час, коли невірність Ізраїля принесла гіркий плід. Коли син Соломона, цар Рехав'ам сів на престолі свого батька, від Юдеї від’єднались десять північних колін і заснували окрему державу. Пізніше їх столицею стала Самарія. Для того, щоб зміцнити свою владу і обірвати зв’язки з Юдейським царством, цар Єровоам I заснував державну релігію. Він встановив золотих телят для поклоніння – одного в Бет-Елі, а другого в Дані. Царі і люди Північного Ізраїлю вперто тримались за це ідолопоклонство, аж поки їх царство було повністю знищене Ассірійською імперією в 722-21 роках до н.е.

Але Бог любив Свій народ, незважаючи на їх невірність. Для того, щоб показати Свою вірність і любов, Він послав пророка Осію, щоб закликати їх до покаяння. Бог повелів Осії проповідувати не тільки вустами, але також показати Божу любов і вірність через своє життя. Бог сказав йому одружитися на повії, любити її і бути вірним їй до кінця. Навіть коли вона покинула його і повернулась до старого життя, Бог послав Осію, щоб знайти її і повернути назад. Такою була любов Бога до невірного Ізраїлю. Перші три глави розповідають про сім’ю Осії; в главах з 4 по 14 говориться про невірність народу і про вірність Бога.

Розбите Боже серце

Осія 1:1-2:3

(1:2): Початок того, що Господь говорив через Осію. І сказав Господь до Осії: Іди, візьми собі жінку блудливу, і вона породить дітей блуду, бо сильно блудодіє цей Край, відступивши від Господа

1.Іди, візьми собі жінку блудливу (1:1-5)

Осія нехтував своїм власним життям, навіть одруженням, заради волі Бога. Бог повелів йому одружитися на повії і мати дітей від неї. Осія підкорився. Свого першого сина він назвав Їзреел (Бог сіє або розпорошує), за назвою долини, де Єгу знищив увесь дім Ахава (2Цар.9-10). Цар Єровоам ІІ був нащадок Єгу. Осія попереджає про Божий невідворотний суд над Ізраїлем. Він зламає і розпорошить невірний народ.

2. Діти Љомер (1:5-2:3)

Жінка Осії зачала ще і породила доньку від блуду, їй дали ім’я "непомилувана". Бог не простить і не спасе невірний Ізраїль. Але Він мав план для Юди. Тоді Љомер породила іншого сина, дитину перелюбу, ім’я якому "Ло-Аммі" (Не Мій народ). Він сказав Ізраїлю: "Ви не народ Мій, і Я не буду ваш!" Але Він посіє нове зерно в Їзреелі, і підніме новий Ізраїль з язичників (Рим.9:24-25).

Молитва:Господи, Твоє серце розбите через нашу невірність. Очисти моє серце від ідолів і допоможи поклонятись тільки Тобі.

Одне слово:Бог використовував пророка із розбитим серцем

login:
password: