Вступ до книги Даниїла

Народ Божий не дотримувався Його заповідей та постанов. В результаті сталося те, що Бог обіцяв у книзі повторення закону: вони втратили землю, дану Богом, і потрапили до вавилонського полону (5М. 4). Вавилон став інструментом праведного Божого суду. Даниїл був ще юнаком, коли Навуходоносор взяв Єрусалим в облогу. Його взяли в полон і відвели до Вавилону з першою групою переселенців (2 Хр. 36:5-8). В той час Вавилонське царство було наддержавою. Даниїл жив там з першого року правління Навуходоносора і пережив п’ятьох вавилонських царів. Він став свідком падіння цього могутнього царства під натиском перського царя Кіра. Його життя охоплює 70 років полону Ізраїльського народу.

Даниїл отримав найкращу на той час освіту і служив при царському дворі. Але перш за все він шукав, як угодити Богу. Він був людиною молитви і всім серцем прагнув Бога. Він не був священиком, але став пастирем для свого народу, пророком, через якого говорив Бог. Час життя Даниїла – найтемніший період в історії Ізраїлю, але Бог використав його, щоб насадити в серце народу світлу надію на прихід Месії, на праведне, вічне Боже Царство. Книга Даниїла проголошує Божий суверенітет. Не дивлячись на те, що Ізраїль був полоненим безбожного народу, Господь Бог є Тим, Хто керує небом і землею, долею людини й усього народу.

Рішення віри Даниїла

Даниїл 1:1-21

(8): поклав Даниїл собі на серце, що він не оскверниться їжею царя та питвом, що той сам його пив, і просив від начальника евнухів, щоб не осквернитися

1. Вавилонський полон (1-7)

Після зруйнування Єрусалиму, Навуходоносор відправив до Вавилону частину посуду Божого дому, а також самих талановитих юнаків. Серед них був Даниїл та троє з його товаришів. Їх вибрали, щоб виховати для служіння царю. Їм дали стипендію, кімнату і харчування, можливість навчатися в найкращому університеті Вавилону. Хоча вавилонський полон був національною трагедією для євреїв, але він відкрив перед цими юнаками нові можливості.

2. Рішення Даниїла (8-21)

Даниїл вирішив не їсти їжі з царського столу, а їсти просту їжу відповідно до Божого закону. На перший погляд незначне, це рішення було рішенням жити як Божа людина і не підпасти під вплив Вавілонської культури. Одразу ж після цього виникли проблеми, але Бог допоміг Даниїлу берегти своє рішення. Потім Бог благословив його навчання і дав йому пізнання і розуміння в усьому (17-21). Через Даниїла Господь благословив Свій народ.

Молитва:Господи, допоможи мені зробити рішення віри і тримати його

Одне слово:Даниїл вирішив не сквернити себе

login:
password: