Вступ до книги Вихід

Вихід – це друга книга Мойсея. Вона розпочинається з того часу, як нащадки Авраама перебували в Єгипетському рабстві. Вони сильно розмножились, але їхнє життя в рабстві було справжнім пеклом. Фараон уособлює всі системи і людей, що пригнічують інших людей. Життя рабів в Єгипті – це жива картина рабства в гріху. Єгипетські раби мали безпечну роботу та достатньо їжі. Але у них не було надії та напрямку в житті. Вони звикли жити в фаталізмі без свободи і всякого сенсу. В другому розділі книги Вихід в 24 вірші написано, що Бог почув їхній стогін і згадав Свого заповіта з Авраамом (Бут. 15). Він спас і тренував одного чоловіка Мойсея, і послав його, щоб визволити Свій народ. Ключовими віршами книги Вихід є Вих. 19:4-6. Ці вірші передають зміст книги. „Ви бачили, що Я зробив був Єгиптові...” Бог здійснив десять покарань над єгиптянами і вивів ізраїльтян з Єгипту (1:1-13:16). „і носив вас на крилах орлиних, і привів вас до Себе”. Бог провів Свій народ через Червоне море як по суші. Він виховував їх в пустелі і привів до гори Сінай (13:17-19:25), де дав їм закон і вступив в завіт з ними (20:1-40:38). Бог мав за мету зробити їх царством священиків та народом святим. Перша частина книги розповідає про вихід Ізраїлю з Єгипту, а друга половина – про вихід Єгипту з Ізраїля.

Цар, що не знав Йосипа

Вихід 1:1-14

(8): І став над Єгиптом новий цар, що не знав Йосипа

1. Ізраїльтяни наповнили землю (1-7)

Бог привів сім'ю Якова, 70 чоловік, до Єгипту, щоб поставити їх великим народом. Через 400 років вони стали чисельним народом. Вони б ніколи так не розмножилися, якби залишилися кочівниками в Ханаані. Крім того, Бог використовував Єгипет вогненною піччю, щоб виховати Ізраїль великим народом.

2. Єгипетські наглядачі (8-14)

Йосип був інструментом, через який прийшло спасіння Єгипту, але коли династія змінилася, новий цар не знав його. Він лише знав, що земля наповнилася євреями, а він боявся їх. Через страх, зажерливість і бажання жити легким життям, єгиптяни заволоділи ізраїльтянами і пригнічували їх. Вони намагалися зменшити їхню кількість, змушуючи виконувати тяжку роботу. Фараон хотів, щоб євреї ослабли та повмирали. Не дивлячись на це, Бог був з Ізраїлем і вони збільшувалися числом.

Молитва: Господь, в самий темний і беззмістовний час Ти виконуєш Свій план. Навчи мене довіряти Тобі.

Одне слово: Суверенний Бог обертає зло на добро

login:
password: