Вступ до 1-ої та 2-ої книги Хронік

1-ша та 2-га книги Хронік найбільш вірогідніше були написані Ездрою, після або під час повернення Юдеїв з Вавилонського полонення. Ці дві книги охоплюють повний період правління династії Давида в Ізраїлі а потім в Юдеї. Вони частково співпадають з 2-ою книгою Самуїла та 1-ою та 2-ою книгами Царів. Книги Хронік головним чином стосуються історії Юдеї. Вони написані про юдеїв, які борються, щоб відновити покликання бути вибраним народом після 70-ти літнього вигнання.

Перші 9 розділів 1-ої книги Хронік складаються в основному з хронологічних записів. Книги Хронік надають особливого значення родоводу Юди (колена Давидова) та Левія, колена священиків. Головний герої 1-ої книги Хронік – цар Давид. Він являється пастирем для ізраїльського народу, який покликаний Богом, щоб об’єднати Ізраїль в теократичну державу. Головна подія двох книг – це будівництво храму в Єрусалимі. Будівництво храму засвідчує виключне місце ізраїльського народу в Божій історії. В 2-ій книзі Хронік левіти були героями більше, ніж царі. Вони дивились за храмом та вчили народ слову Бога. Для вигнанців відновлення храму означало, що як Бог й обіцяв, Він відновить Свої відношення з вибраним народом. Однак ключем до національного відродження, в будь-якому випадку, була Біблія. Вони повинні були вивчати її та практикувати у своєму житті. Це було також ключем до відновлення правильних відносин з Богом.

Родовід

1 Хроніки 1:1-9:1

(9:1а): А ввесь Ізраїль був переписаний, й ось вони були записані в книзі Ізраїлевих царів.

1. Родовід від Буття (1:1-2:2)

Родовід від Адама до Ноя описані в 1:1-3. 1:4-27 включає родовід синів Ноя, зупиняючись на Симові, який став предком вибраної лінії. Ця лінія приводить нас до Авраама. У 1:28-50 перераховуються сини Авраама, включаючи синів Агарі та Сарри. Особливий син Сарри Ісак мав двох синів: Якова та Ісава. Родовід Ісава приводиться у віршах 1:35-51, як й в 36 розділі книги Буття. Родовід Якова, який здобув первородство, тут наведено детально, тому що він патріарх ізраїльтян. Імена синів Якова перераховуються в 2:1-2, включаючи шість синів Лії, його першої дружини.

2. Лінія Юди (2:3-4:23)

Юда був вибраним сином, він предок царя Давида. Родина Давида розділяється на дві частини. Його нащадки, царі Юдеї від Соломону до вигнання, наведені у 3:10-16, та царська лінія після вигнання – у 3:17-24.

3. Інші коліна та левіти (4:24-8:39)

Левіти були відповідальні за служіння в храмі та музику. Їх імена, службові обов’язки та майно перераховані у розділі 6-му та 9:10-34. Всі священики були нащадками Аарона. Більшість піонерів, які повернулися з вигнання, щоб відбудувати Єрусалим, були левітами. Їх імена перераховані в 9:1-44. Монархія починається з невдалого царя Саула. У 8-му розділі наведено його родовід, який також повторюється у 9:35-44.

Молитва: Господи, допоможи мені мати відчуття Божої історії та бути записаним в книзі життя.

Одне слово: Божа історія продовжується через тебе

login:
password: