Вступ до книги пророка Овдія

Ім'я Овдій означає "раб Господа". Ймовірно, Овдій був сучасником Єзекіїля (Єзек.35) та Єремії (Єрем.49:7-22). Його видіння має відношення до долі Едому. Едом — це назва, яку носили нащадки Ісава. Яків та Ісав були братами. Едомітяни вигнали Хореїв з гори Сеїр (Бут.14:5,6; Повт.Закону 2:12), а їх нащадки захопили гору повністю. Едом був гірською країною, з поганим водопостачанням, що була розташована на березі Мертвого моря. Його столицею була Петра чи Села, місто на схилі крутої скелі над прекрасною долиною. Це місто було відоме як неприступна гірська фортеця. Едомітяни були ворогами Божого народу ще з часів Якова та Ісава. Після виходу Ізраїльтян із Єгипту, коли вони 40 років подорожували по пустелі та готувались ввійти в обіцяну землю, едомітяни не дозволили їм пройти їх територією. Коли Вавілоняни зруйнували Єрусалим (586 р. до Р.Х.), вони насміхались над переможеними юдеями. В Пс.136:7 сказано: "Пам'ятай же, о Господи, едомським синам про день Єрусалиму, як кричали вони: Руйнуйте, руйнуйте аж до підвалин його!" В часи Нового Заповіту Іроди були нащадками едомітян. В цій книзі - дві головні теми: доля гордих та спасіння смиренних.

Обманлива гординя.

Овдій 1:1-16

(3):Гордість серця твого обманила тебе, який перебуваєш по щілинах скельних, у високім сидінні своїм, що говориш у серці своєму: Хто скине на землю мене?

1. Гордість Єдому (1-9)

Едомітяни були впевнені, що їх столиці ніщо не загрожує. Це було добре захищене місто, збудоване в скелях (3) — як орлине гніздо, що височіє на вершині (4). Їх армія могла виходити в походи, вбивати, грабувати , та повертатись в безпечне укриття своєї неприступної фортеці. Пророк каже їм, що вони - в омані від своєї гордині, та будуть принижені та знищені.

2. Вони раділи загибелі Юди (10-16)

Коли Вавілоняни розікрали Єрусалим в 586-87 рр.до Р.Х., едомітяни зловтішались над стражданням Єрусалиму і навіть наживались на його розкраданні. Вони захоплювали біженців, що втікали з міста, та передавали їх в руки ворогів. Не можна радіти, коли бачиш біду свого брата. "Як зробив ти, то так і тобі буде зроблено: вернеться на твою голову чин твій!" Кожен одного разу дасть відповідь перед Богом за свої діла.

Молитва:Господи, дай мені смиренне серце, щоб я міг плакати з тими, хто плаче.

Одне слово:Гординя передує падінню

login:
password: