Вступ до Книги пророка Михея

Михей був з Юдейського містечка Морешет, що біля кордону з Филистеєю. Він був сучасником Ісаї та Осії. Ісая жив у Єрусалимі і говорив з царями, а Михей був сільським пророком. Він бачив, як ідолопоклонство отруїло Ізраїль та Юду. Він також бачив прірву між бідними та багатими і засуджував зло і несправедливість у суспільсті. Він дивився в майбутнє і бачив пришестя Ісуса (5:1; 2:12-13; 4:1,7). Він жив у часи правління Йотама, Ахаза та Єзекії, Юдиних царів.

За час життя Михея відбулись наступні важливі події: 1) Асирійська армія захопила Сирію, Филистею і частину Ізраїлю та Юдеї (734 – 732 рр. до н. е.), 2) у 722 р. до н. е. Самарія була завойована, 3) у 701 р. до н. е. Юдея приєдналася до повстання проти Ассирії, після чого ассирійське військо взяло в облогу Єрусалим. Та Бог врятував місто, наславши епідемію на асирійських солдат. Ключовий вірш книги Михея 6:8

Зміст:

1:1-16 Бог покарає за ідолопоклонство;

2:1-3:12 Божий суд на багатих людей;

4:1-5:14 Божа надія для Свого народу;

6:1-16 Бог закликає Ізраїль до покаяння;

7:1-20 Обіцянка Бога і вірний останок.

Слово Господнє до Михея

Михей 1:1-16

(2): Почуйте оце, всі народи, послухай, ти земле та все, що на ній! і хай буде за свідка на вас Господь Бог, Господь з храму святого Свого!

1. «Бо Господь ось виходить із місця Свого» (1-7)

Бог показав Себе через стосунки з власним народом. Він гнівається на ідолопоклонство Ізраїлю та Юди і виходить з Свого місця, щоб судити. Самарія була столицею Північного Ізраїлю. Вона стала джерелом отрути ідолопоклонства та аморальності. Єрусалим, столиця Юди, став як вівтар язичників. Інструментом Божого суду стане Ассирійська імперія.

2. «Над оцим голоситиму я та ридатиму» (8-16)

Ассирійська армія знищить Самарію та дійде до самої брами Єрусалиму. Михей голосив, ридав та ходив нагим, щоб наочно показати скорботу та сором поразки та рабства. Лахіш брав приклад із зіпсованого Північного Ізраїлю і розповсюджував поганий вплив на всього Юду. Міста Юди будуть спустошені Ассирійською армією.

Молитва:Господи, очисти моє серце від усіх ідолів.

Одне слово:Бог ненавидить ідолопоклонство

login:
password: