Вступ до книги Огія

"Огій" означає "святковий". Ймовірно Огія, коли він ще був хлопчиком, забрали у Вавілонський полон. Можливо, він був свідком зруйнування Храму в 586 р.до н.е. Але коли писалась ця книга, він вже був дідусем. Він та Захарія, молодший пророк, повернулись до Єрусалиму, щоб укріпити та дати духовний напрям полоненим, які повернулись, щоб відновити Храм (Ездра 5:1-2).

Після 70 років Вавілонського полону Кір Персидський завоював Вавілон та дав полоненим дозвіл повернутись додому. Це було виконанням пророцтва Єремії ( Єрем.29:10-14). Але після 70 років у Вавілоні багато полонених завели собі нове життя та не хотіли повертатись та відбудовувати зруйноване місто Єрусалим. Ті, хто повернулись разом із Зоровавелем, мали ясну місію: відбудувати храм Бога. Вони наполегливо працювали та заклали фундамент (Ездра 3:8-10). Тоді самаритяни, які жили в околицях, спонукали Персидське керівництво зупинити їх.

Приблизно через 15 років царем став Дарій, та політика керівництва змінилась. Але люди коливались, чи потрібно починати знову. Огій та Захарія укріплювали Зоровавеля закінчити Храм. Його було закінчено та освячено в 516 р.до н.е. (Ездра 6:15-18).

Огій проповідував на протязі чотирьох місяців в 520 р.до н.е.

Будуйте дім Господній

Огій 1:1-15

(14): І збудив Господь духа Зоровавеля, сина Шалтіїлового, намісника Юдиного, і духа Ісуса, сина Єгосадака, великого священика, і духа всієї решти народу, і вони поприходили, і зробили роботу в домі Господа Саваота, їхнього Бога

1. Зверніть ваше серце до ваших доріг! (1-11)

Полонені по Божій благодаті повернулись до Єрусалиму. Вони повернулись з місією відбудувати Храм. Вони наполегливо працювали та заклали фундамент, але люди цієї країни політичними хитрощами примусили їх зупинитись. П"ятнадцять років нічого не робилось. Весь цей час справи йшли погано. Люди важко працювали, щоб прожити, але нічого не отримували. Огій кличе їх: "Зверніть ваше серце до ваших доріг!" (5,7). Через те, що вони працювали лише для себе та не відбудовували Дому Божого, нічого не робили для Бога, вони не мали Божого благословіння. Тому вся їхня робота була марною. Ми потребуємо Божого благословення.

2. Народ послухався (12-15)

Народ, починаючи з їхнього лідера Зоровавеля, визнав пророка Божим слугою. Вони прийняли його докір, покаялись, та знову почали працювати над будівництвом Дому Божого. Господь був з ними, і вони працювали в дусі.

Молитва:Господи, поможи мені в першу чергу виконувати Твою роботу — серцем та духом.

Одне слово:В першу чергу виконуй діло Бога

login:
password: