Вступ до послання до Филимона

Під час свого першого перебування у римській в’язниці (біля 60 р.н.с.) Павло написав чотири послання: Ефесянам, Колоссянам, Филип’янам та Филимону. Филимон, якому написаний цей лист, був лідером церкви в Колоссах. Ця церква була плодом служіння Павла в училищі Тирана в Ефесі. Через це дворічне служіння був звернений Епафрас, який відправився піонерезувати Колосси.

Павло відправив цього листа разом з послання до Колоссян через Онисима та Тихика. Онисим, ім’я якого означає "корисний", був рабом в домі Филимона, але втік. У Римі він зустрів Павла, а через нього Ісуса. Він не знав, що йому робити. Бути рабом іншої людини протиречить закону Божої любові. Але християнство турбується не стільки про зміну структури суспільства, як про зміну однієї людини, не залежно від суспільства в якому вона живе. Павло відправив Онисима до хазяїна. Він не боровся проти рабства, але тим не менш, він закликав Филимона прийняти втікача (який міг би отримати смертну кару) як брата. Людина, серцем якої керує Ісус, не може робити щось, що не вгодить Богові.

Онисим став корисною людиною

Филимону 1:1-11

(11): Колись то для тебе він був непотрібний, тепер же для тебе й для мене він дуже потрібний

1. "Серця бо святих заспокоїв ти, брате" (1-7)

Це послання адресовано Филимону та його жінці – лідерам Колосської церкви. Вони використовували свій дім для церковних зібрань. Вони були відомі скрізь, своєю вірою, любов’ю та щедрістю. Павло молився, щоб їх спілкування віри виявилось дієвим. Однак цей лист зосереджено на чоловікові ім’ям Онисим. Онисим був рабом-втікачем Филимона.

2. Непотрібний став потрібним (8-11)

Ім’я Онисим означає "корисний". Але Онисим виявився більш ніж непотрібним для Филимона. Можливо, він вкрав щось та втік. Мабуть він був непокірним рабом та шукав свободи. В Римі він зустрів Павла, який в кайданах залишився істинно вільним. Потім Онисим зустрів Ісуса та пізнав, що є справжня свобода. Він став корисною людиною. Павло називає його "син мій". Він став духовним сином, якого Павло народив в кайданах.

Молитва:Господи, дякую Тобі за милість Ісуса, яка перетворює непотрібних грішників в корисних дітей Бога.

Одне слово:Непотрібний став потрібним

login:
password: